Julen er for de fleste danskere årets mest forbrugsintensive og ressourcekrævende periode.
Det øgede forbrug af gaver, mad, drikke, energi og transportmidler sætter markante aftryk i form af CO2-udledning og affald. Men selv om det er en travl og indholdsrig tid på året, er der heldigvis mange måder at holde juleforbrugets klimaaftryk på et minimum.
Gavegivningen står for en betydelig del af julens CO2-udledning. Hvert år forbruges der enorme mængder nye ressourcer på emballage, legetøj, elektronik og tusindvis af andre varer, der produceres, fragtes og sælges verden over. Et alternativ er at give oplevelser eller tjenester i stedet for fysiske gaver. Billetter til en koncert, et teaterstykke, et wellnessophold eller endda en ferieoplevelse skaber mindeværdige stunder uden mange udledninger.
Hvis du vælger at give fysiske gaver, så gå efter second hand-varer, genbrug og gode kvalitetsprodukter med lang levetid. På den måde undgår du madproduktionen af nye varer. Hjemmelavede gaver eller abonnementer på fx grøntsagskasser er også miljøvenlige alternativer. Du kan også vælge firmagaver fra virksomheder, der arbejder målrettet med bæredygtige materialer og metoder.
Julemaden er også en stor CO2-synder. Kort forklaret svinger udledningen fra transporterede eksotiske råvarer samt oksekød højest, mens lokale og plantebaserede retter har de mindste aftryk. Sæt i år fokus på håndplukkede råvarer fra nærområdet som rodfrugter, kål, æbler, skov- og markbær samt lokalt kød og fisk. Spis også flere vegetariske og veganske retter – både din krop og klimaet vil sige tak. Og husk at lave en plan for at undgå madspild af rester og restemadlavning bagefter.
Undgå unødigt emballageaffald ved at købe lokalt og løsvarer. Genbrug også bakker og emballage, hvis muligt. Køb fx ikke engangsservice og gaveindpakning, men gør i stedet julehyggen lidt mere tidløs med service og indpakning, der kan bruges år efter år.
Energiforbruget i hjemmet stiger typisk betragteligt i julemånederne. Fyrværkeri, julebelysning, gaming og streamingtjenester samt opvarmning af stuer og andre lokaler, hvor der tit samles mange mennesker, bidrager alle. Men når du ved, hvor meget CO2 enkelte aktiviteter reelt udleder, kan du let være med at skrue ned de mest ressourcekrævende.
Transporten til og fra julefrokoster, familiearrangementer og butikker for indkøb lægger også et ikke ubetydeligt aftryk. Foretrræk derfor offentlig transport eller samkørsel frem for at køre hver for sig i egen bil. Minimer også antallet af indkøbsture og kør samlet i stedet.
De fleste juletraditioner behøver ikke være lige så CO2-tunge, som de er blevet. Med lidt planlægning og kreativitet kan du sagtens begrænse familiens samlede udledning, uden at julestemningen forsvinder. Køb primært fra lokale producenter, afhold grønnere julefrokoster på arbejdspladsen, giv oplevelser i gave, udnyt genbrugsmuligheder og energibesparende tiltag og gør generelt et bevidst forsøg på at leve mere bæredygtigt i julemåneden.
I sidste ende handler det om at finde en balance mellem hygge og ansvarlighed. Når du bruger sund fornuft og fokuserer mere på selskabet end overforbruget, kan du stadig holde en både mindeværdig og miljøvenlig jul for hele familien.
Læs flere bæredygtige artikler på travelgreen.dk.